Als je kat dichter bij de bevalling komt, kan ze op zoek gaan naar een veilige, rustige plek om te bevallen. Hoewel ze in deze tijd misschien naar buiten wil, moet je ze snel naar binnen brengen in een nestkastje of welzijnsruimte.
Dit zal haar helpen om rustig te blijven en te voorkomen dat haar baby kittens gestrest raken. Bovendien is het een verstandig idee om haar tijdens de bevalling veel water te geven, zodat ze gehydrateerd blijft.
Tekenen van zwangerschap
Naarmate je kat dichter bij de bevalling komt, zal ze actiever worden. Ze willen misschien meer eten en slapen dan normaal en worden minder vriendelijk tegen andere katten in hun omgeving, omdat ze reikhalzend uitkijken naar een nieuw nestje kittens.
Ze kunnen aanhankelijker worden en je aandacht zoeken. Dit kan een teken zijn dat ze in de piekfase van de voortplanting zitten, dus het is essentieel om hun voedselinname en speeltijd bij te houden, zodat ze hun energieniveau onder controle kunnen houden voordat ze gaan bevallen.
Zwangere katten ontwikkelen vaak een uitstekende buik en ingevallen rug (bekend als “ezelsfiguur”) vanwege de groeiende embryo’s in hun buik. Hierdoor buigt hun ruggengraat in een ongewone vorm, waardoor het lijkt alsof ze twee buiken hebben.
Als je niet zeker weet of je kat zwanger is, neem haar dan mee naar de dierenarts voor een officiële diagnose. Die kan haar buik palperen en met behulp van echografie vaststellen hoeveel kittens ze draagt.
Voorbereiden op de geboorte
Als je kat op het punt staat te bevallen, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om haar onderweg te helpen. Een daarvan is het opzetten van een geboortebox voor haar.
Dit zal een warme, veilige plek in huis zijn voor haar om haar kittens ter wereld te brengen. Zorg ervoor dat het bedekt is met een deksel en in een geïsoleerde hoek geplaatst is.
Sharona Duganne van StormHaven Cattery in Wisconsin gelooft dat de laatste week van de zwangerschap ideaal is voor je kat om zich te nestelen en rustige plekjes op te zoeken waar ze ongestoord kan bevallen, aldus deskundigen.
De tepels van je kat kunnen colostrum, of eerste melk, beginnen te lekken een paar dagen voordat ze gaat bevallen. Haar buik zal in deze periode beginnen te “zakken”.
Ze kan haar eten gaan beperken, meer water gaan drinken en zichzelf of haar geslachtsdelen niet meer verzorgen. Bovendien kan ze meer gaan krabben of vaker gaan hijgen.
Tijdens de geboorte
Als je merkt dat je kat onrustig of angstig wordt als de geboorte nadert, geef haar dan wat ruimte. Ze wil waarschijnlijk een rustige plek om ongestoord te bevallen, dus geef haar wat ruimte.
Meestal bevallen katten in een nestkastje, maar je kat kan ervoor kiezen om ergens te bevallen waar ze zich prettig voelt. Het is het beste om haar tijdens dit proces met rust te laten en alle gezinsleden uit de kamer te weren.
Je kat kan een paar uur voor de bevalling weeën krijgen. Deze zullen frequenter en intenser worden naarmate ze dichter bij de bevalling komt.
Zodra het eerste kitten geboren is, kan ze beginnen alle overige kittens door het geboortekanaal naar beneden te duwen – een voor een of na elkaar.
Na de geboorte
Je kat kan zich kort na de bevalling uitgeput en hongerig voelen. Het is essentieel om haar wat rust en tijd te geven om zich met haar nieuwe baby’s te binden, want te veel stimulatie in deze fase kan ertoe leiden dat ze beschermend of overmatig gestrest wordt.
In dit stadium zal de moeder ook melk produceren voor haar kittens om te zogen, dus houd haar op een calorierijk dieet. Je kunt gedurende enkele weken na de bevalling wat vaginale afscheiding opmerken, maar die mag niet stinken of overdreven bloederig lijken.
Ze kan gezwollen in de buik beginnen te lijken en haar tepels zullen groter worden. Dit kan erop wijzen dat ze bijna gaat bevallen.
Ze komt dan in een rustfase, waarin ze stopt met spannen, voedsel accepteert en de kittens die al geboren zijn zoogt. Dit duurt vierentwintig tot zesendertig uur voordat het spannen wordt hervat en de rest van haar nest normaal geboren wordt.