Bij de aankoop van gouden sieraden is het essentieel om vast te stellen of het stuk echt of nepgoud is. Er zijn een paar tests die je thuis kunt uitvoeren om de echtheid te controleren.
Een van de gemakkelijkste tests voor de zuiverheid van goud is de vlottertest. Vul gewoon een kopje of glas met water en laat je goudstuk erin vallen; als het blijft drijven dan is het niet echt, maar als het naar de bodem van het glas zinkt dan is het puur goud.
Brandtest
Een gemakkelijke manier om op goud te testen is het aan te steken met een aansteker. Echt goud zal na het branden helderder schijnen, maar niet donkerder worden of roken.
Goud is een inert metaal dat niet reageert met zuurstof en niet smelt in een vlam, in tegenstelling tot andere metalen zoals messing of ijzer die donkerder worden en van kleur veranderen als ze aan vlammen worden blootgesteld.
Je kunt de echtheid van je sieraden ook testen met witte azijn. Dit is een gemakkelijke en snelle test die je thuis kunt uitvoeren; doe gewoon een paar druppels witte azijn op het stuk goud dat je test, en als de kleur verandert, dan is het waarschijnlijk veranderd door vervalsers.
Krastest
Krassen is een eenvoudige test die je thuis kunt uitvoeren om de zuiverheid van gouden sieraden te controleren. Deze procedure is pijnloos en beschadigt het te testen sieraad niet.
Om een krastest uit te voeren heb je een mineraal monster nodig en gereedschap met een gelijkwaardige hardheid op de schaal van Mohs. Dit kunnen bijvoorbeeld je vingernagel, een stalen vijl of een stuk glas tussen 5 en 5,5 op de schaal van Mohs zijn.
Begin met de zachtere mineralen, zoals talk en gips, om ze te onderscheiden van de hardere. Ga vervolgens naar calciet, fluoriet, apatiet en kwarts; dit zou je een indicatie moeten geven welk mineraal het hardst is. Als een mineraal niet kan worden teruggekrast, behoort het waarschijnlijk tot de categorie edelstenen met een hardheid van 7 of hoger.
Magneetproef
De magneetproef is een efficiƫnte en eenvoudige manier om vast te stellen of gouden voorwerpen echt of vals zijn. Helaas is hij niet 100% betrouwbaar, omdat sommige basismetalen die in goudlegeringen worden gebruikt niet magnetisch zijn.
Om te testen op goudgehalte plaats je een sterke magneet bij het te testen voorwerp. Als de magneet blijft plakken, geeft dat aan dat het gemaakt is van koper/messing/brons en niet van puur goud.
Een andere manier om goud te testen is met een aansteker. Hoewel deze methode je voorwerp kan beschadigen, is het een effectieve manier om vast te stellen of er al dan niet plating op zit.
Bleekproef
Als je een snelle manier nodig hebt om vast te stellen of je gouden stukken echt of nep zijn, kan huishoudbleekmiddel nuttig zijn. Wees je er echter van bewust dat deze chemische stof gevaarlijk kan zijn en alleen met voorzichtigheid moet worden gebruikt.
Uit een onderzoek bleek dat een 14K witgouden ring volledig uit elkaar viel toen hij 36 uur lang werd blootgesteld aan bleekwater.
Om de bleekproef toe te passen, zoek je een onopvallende plaats op het voorwerp dat je controleert en voeg je een druppel bleekmiddel toe. Als het goud van kleur begint te veranderen, kan dat erop wijzen dat het geen zuiver goud is en koper of zilver kan bevatten.
Bijttest
Een van de meest betrouwbare en populaire manieren om goud op echtheid te testen is met een aansteker. Deze eenvoudige test biedt een goedkope maar nauwkeurige manier om de zuiverheid van je sieraden te bevestigen.
De aanstekertest werkt misschien niet op alle soorten goud, maar het is een ideale keuze als je sieraden hebt met een hoge waarde waarvan je moet controleren of ze echt zijn.
De bijttest is een andere populaire manier om vast te stellen of een stuk goud echt of nep is. Deze methode werkt omdat goud een zacht metaal is, dus als je er met je tanden op bijt, laten je tanden een afdruk achter.