Bloed is een van de moeilijkste vlekken om te verwijderen, maar het is haalbaar. Met de juiste reinigingstechnieken en producten kunnen bloedvlekken uit stoffen en kleding worden gehaald zonder ze op enigerlei wijze te beschadigen.
Handel snel en gebruik koud water om bloedvlekken te behandelen voordat ze zich definitief zetten. Warmte maakt de vlek alleen maar vaster, waardoor hij nog moeilijker te verwijderen is.
Waterstofperoxide
Waterstofperoxide is een chemische verbinding die bestaat uit water en zuurstof. Hoewel het al meer dan 200 jaar bestaat, is het door zijn natuurlijke, milieuvriendelijke eigenschappen de laatste tijd steeds populairder geworden.
In lagere concentraties heeft het allerlei toepassingen in diverse industrieën en de geneeskunde. Verder dient het als algemeen schoonmaakmiddel voor zowel huizen als bedrijven.
De chemische formule van waterstofperoxide is H2O2, wat betekent dat het een extra zuurstofmolecuul bevat dan water, dat er maar één heeft. Als zodanig heeft waterstofperoxide meer kracht dan water vanwege zijn dubbele samenstelling van zuurstofmoleculen.
Waterstofperoxide wordt al lang gebruikt in industriële toepassingen om afvalwater te behandelen. Studies hebben aangetoond dat het op kosteneffectieve wijze het sulfidegehalte onder controle houdt en de voorchlorering in veel rioolwaterzuiveringsinstallaties vervangt.
Het bleken van kleding en textiel met peroxide is populair, hoewel het schadelijk kan zijn voor bepaalde stoffen als het niet eerst wordt getest. Om kleurverlies te minimaliseren bij het gebruik van producten op basis van peroxide, kies je voor producten met lage concentraties peroxide.
Azijn
Azijn, een hoofdingrediënt in de keuken, is ook een effectieve huishoudelijke reiniger. Het bestrijdt niet alleen goed vlekken, maar kan ook gebruikt worden om bloedvlekken op kleding te verwijderen.
Azijn is een gefermenteerde vloeistof die bestaat uit azijnzuur en water. Het ontstaat door twee stappen (alcoholische gisting plus acetificatie), waarbij gisten zich voeden met suikers en de geproduceerde alcohol omzetten in azijnzuur.
Azijn kan worden gemaakt van allerlei grondstoffen, zoals druiven, appelcider, rijst en meer. De twee meest gebruikte azijnsoorten zijn echter witte en moutazijn.
Het op smaak brengen en conserveren van voedsel werd al toegepast door de oude Babyloniërs en Egyptenaren, en in de geneeskunde door de Grieken, Romeinen en Hebreeën. Historische documenten vermelden verschillende therapeutische toepassingen; het werd zelfs algemeen aanbevolen tijdens de verspreiding van cholera (Mas & Yoshikatsu, 2009). Tegenwoordig wordt het op allerlei manieren gebruikt, van medicinaal tot culinair; het wordt zelfs gebruikt als ingrediënt in huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
Zout
Zout kan een effectieve oplossing zijn om oude bloedvlekken te verwijderen. In tegenstelling tot andere schoonmaakmiddelen die kwetsbare stoffen kunnen beschadigen, is deze methode veilig te gebruiken op zowel kleding als lakens.
Zout en water kunnen rechtstreeks op de vlek worden aangebracht en 30 minuten blijven liggen voordat je het afspoelt met koud water. Baking soda werkt ook goed bij het verwijderen van bloedvlekken, omdat het een andere natuurlijke vlekkenverwijderaar is.
Bloedvlekken lossen het beste op als ze koud worden bewaard, dus het wordt afgeraden er warm of heet water op te gebruiken. Hitte denatureert de eiwitten die bloedvlekken onoplosbaar maken, waardoor het moeilijker wordt ze te verwijderen.
Zout is een effectief middel om bloedvlekken te verwijderen, vooral op absorberende stoffen zoals zijde of wol. Gewoon op de vlek strooien of tot een pasta mengen en 30 minuten laten inwerken alvorens af te spoelen. Deze methode kan zelfs werken op opgedroogde bloedvlekken – het kan alleen zijn dat je dit proces een paar keer moet herhalen voor je succes hebt!