Voedsel bereid op een vuile grill kan een onsmakelijke smaak hebben en ongedierte en hun uitwerpselen aantrekken.
Restjes houtskool en vetophopingen kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid, vooral als ze op de roosters blijven hangen en moeilijk te verwijderen zijn.
Goed nieuws! De meeste mensen hebben al het nodige in huis om hun barbecue schoon te maken. Een halve fles bier of huishoudazijn in een spuitfles breekt olie en vet gemakkelijk af zonder dat je dure schoonmaakmiddelen nodig hebt.
Vet
Het maakt niet uit of je een gas- of houtskoolgrill gebruikt, vet kan zich ophopen op het oppervlak. Dit is niet alleen onooglijk, maar het kan ook brandgevaar opleveren en verhinderen dat je branders goed werken.
Om te voorkomen dat er een vetbrand ontstaat, maak je je barbecue regelmatig schoon en leeg je de vetbak aan het eind van elke kookpartij. Een volle bak kan restvet doen ontbranden, waarbij een enorme hoeveelheid energie vrijkomt die zich snel kan verspreiden.
Maak het schoonmaken van de roosters gemakkelijk met een combinatie van water, zeep en azijn. Begin met het mengen van gelijke delen gedistilleerde witte azijn en lauw water in een spuitfles; schud het krachtig voordat je het op je grillroosters spuit.
Laat de oplossing 10 minuten zitten, en veeg dan alle vuil, vlekken of roest van je BBQ weg zonder hem te hoeven wassen. Dit is een voordelige en effectieve manier om vuil, vlekken en roest van je BBQ weg te krijgen zonder dat je geld hoeft uit te geven aan schoonmaken.
Roest
Je grill na gebruik onderhouden is een integraal onderdeel van het in topconditie houden. Dit verwijdert niet alleen al het vuil dat zich na het koken op de barbecue ophoopt, maar het beschermt hem ook tegen roest en zorgt ervoor dat hij er weer als nieuw uitziet voor de volgende keer.
Als roest een probleem is met je grill, zijn er verschillende gemakkelijke en budgetvriendelijke oplossingen om het te elimineren. Een populaire methode bestaat uit het mengen van zuiveringszout met azijn en het bedekken van de roosters met de pasta.
Een andere methode is het gebruik van citroensap en afwasmiddel. Het is bekend dat deze combinatie roest oplost en metalen oppervlakken zachter maakt, zodat ze gemakkelijker schoon te maken zijn.
Azijn en zout zijn twee andere populaire middelen om roest te verwijderen. Om ze te gebruiken laat je je grillroosters een nacht weken in een oplossing van zout en azijn.
Hete platen
Bij het koken kunnen de hete platen op je barbecue een broedplaats worden voor microben die ziektes veroorzaken. Daarom is het essentieel om je BBQ zo vaak mogelijk schoon te maken om iedereen in je gezin gezond en tevreden te houden.
Haal na elke kookbeurt de kookplaat van je barbecue en schrob hem met een metalen schraper of spatel om zich te ontdoen van roest die zich heeft opgehoopt. Zorg ervoor dat je het oppervlak droogveegt voordat je meer olie aanbrengt.
Als de roest op je BBQ nog steeds zichtbaar is, kan zuiveringszout helpen om het te verwijderen. Strooi het poeder op een bord tot je elk oppervlak hebt bedekt, en zet dan je BBQ weer op hoog vuur.
Je bord zou moeten beginnen te bubbelen en alle resterende roest van het oppervlak moeten verwijderen. Veeg schoon met een papieren handdoek, voeg zo nodig meer bakolie toe, en herhaal dit proces tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.
De branders schoonmaken
Gasgrillbranders zijn holle metalen buizen met gaten erin, waarin vlammen reizen om de warmte gelijkmatig over het grilloppervlak te verdelen. Zonder regelmatige reiniging raken deze branders verstopt met voedselresten en stoppen ze uiteindelijk helemaal met werken.
Branders moeten minstens eenmaal per jaar worden schoongemaakt, en een diepere reiniging kan vaker nodig zijn. Een venturiborstel kan een effectief hulpmiddel zijn voor deze taak.
Gebruik dit gereedschap om de branders in een op-en-neer beweging te schrobben en niet van links naar rechts, om te voorkomen dat vuil van de ene opening in de andere wordt geduwd.
Als de branders schoongemaakt zijn, gebruik dan een paperclip, tandenstoker of boor om verstopte gaten en gaspoorten te openen. Als deze verstopt zijn, zullen de vlammen zich niet gelijkmatig over de brander verspreiden en kan er weinig warmte of vuur ontstaan.
Als je gasbarbecue ernstig geroest of aangetast is, is het misschien tijd om de branderbuizen te vervangen. Dit verlengt de levensduur en laat je genieten van alle heerlijke smaken van een goed onderhouden grill.