Eieren zijn een ongelooflijk voedzame bron van eiwitten. Maar hoe lang ze vers blijven hangt, zoals bij elk voedingsmiddel, af van waar je ze bewaart.
Controleer eerst en vooral de etiketten op je doos op verpakkingsdatum, houdbaarheidsdatum, uiterste verkoopdatum en vervaldatum.
Vers
Verse eieren kun je maximaal een maand op kamertemperatuur, drie maanden in de koelkast of een jaar bevroren bewaren. Als ze goed bewaard worden, blijven deze eieren langere tijd vers en lekker.
Op eieren die je in de supermarkt koopt staat meestal een houdbaarheidsdatum. Deze datum wordt berekend op basis van het Juliaanse kalendersysteem en valt meestal ongeveer 30 dagen na de verpakkingsdatum.
Als je verse eieren koopt van de boerenmarkt of van een boerderij in de buurt, is het essentieel om te onthouden dat ze aanzienlijk langer houdbaar zijn dan eieren uit de supermarkt, vanwege de beschermende laag op de schaal, die lucht en bacteriën buiten de eieren houdt.
Je kunt bepalen of je eieren nog vers zijn door de vlottertest uit te voeren of door te ruiken. Beide methoden zijn zeer betrouwbaar om te bepalen wanneer je eieren geconsumeerd moeten worden.
Gekoeld
Eieren zijn langer houdbaar als ze onder ideale koelomstandigheden worden bewaard. In de winkel gekochte eieren moeten in hun originele doos op een plank in de koelkast worden bewaard, met de punt naar beneden, zodat ze niet te veel in temperatuur schommelen en langer vers blijven.
Caitlin Clark, docent en promovendus in de voedingswetenschappen aan de Colorado State University, raadt aan om eieren onmiddellijk na aankoop in de koelkast te zetten – al is het maar voor een paar uur. Ze waarschuwt tegen het bewaren van eieren op de deur van de koelkast, omdat ze dan bij elke opening en sluiting van de deur temperatuursveranderingen kunnen ondergaan.
Eieren die gekoeld zijn bewaard, zijn volgens het USDA drie tot vijf weken houdbaar na aankoop. Hoewel de houdbaarheidsdatum meestal in die periode verstrijkt, zijn ze nog steeds veilig voor consumptie. In hun meest verse staat moeten eieren wit zijn zonder uitvloeiing of roze-paarse verkleuring en zonder geur.
Bevroren
Als je een grote fan bent van hardgekookte eieren of gewoon meer hebt dan wat binnen een paar weken geconsumeerd kan worden, dan is invriezen een uitstekende manier om de houdbaarheid te verlengen. Bewaar de eieren in vriesbestendige bakjes en label ze elk met het aantal eieren, het eiwit of de dooiers erin en de datum van invriezen.
Eieren kunnen enkele weken in de koelkast of tot een jaar in de vriezer bewaard worden, maar hun kwaliteit begint af te nemen naarmate ze ouder worden. Hoewel oudere eieren nog prima werken voor gekookte of roereieren, stoofschotels en quiches, zullen ze niet meer dezelfde veerkrachtige of vloeibare consistentie hebben als verse.
Bevroren eieren uit de schaal kunnen ook gebruikt worden voor gereconstitueerde eiermengsels zoals vla en pudding, en voor het maken van zelfgemaakt ijs. Ze mogen echter maar één keer worden ontdooid.
Gepasteuriseerd
Eieren zijn essentiële ingrediënten in veel verrukkelijke gerechten, zoals tiramisu, meringue, boterglazuur, hollandaisesaus, Caesar saladedressing en zelfgemaakte mayonaise. Helaas kunnen ongekookte eieren ook een bron zijn van door voedsel overgedragen ziekten als ze ongekookt worden geconsumeerd.
Rauwe eieren kunnen salmonellabacteriën herbergen. Hoewel dit een klein risico is, kun je het verminderen door in plaats daarvan gepasteuriseerde houdbare eieren te gebruiken.
Pasteurisatie, ook wel bekend als pasteurisatie, is een cruciale stap in het voedselveiligheidsproces waarbij eieren gedurende langere tijd worden verhit om schadelijke ziekteverwekkers en bacteriën te doden. Dit elimineert het potentiële risico van door voedsel overgedragen ziekten.
Gepasteuriseerde eieren kunnen op kamertemperatuur bewaard worden, maar ze zijn niet zo lang houdbaar als verse. Om ervoor te zorgen dat ze veilig en vers blijven, bewaar je ze voor gebruik in de koelkast.