Bruine aanslag verwijderen van planten?

Bruine aanslag is een vervelende plaag die grote schade kan toebrengen aan kamerplanten. Na verloop van tijd veroorzaken ze vergeelde, ontpitte bladeren en, in ernstige gevallen, plantsterfte.

Vroege detectie maakt het beheer van dit probleem veel eenvoudiger. Let op kleine, ovale of ronde schelpjes op stengels en onderkant van bladeren om het vroeg op te sporen.

Insectendodende zeep

Insectendodende zeep is een efficiënte en veilige oplossing om ongedierte te bestrijden. Het is geweldig voor insecten met een zacht lichaam, zoals bladluizen, wolluizen, trips, schildluizen en spint, en voor schimmelproblemen zoals echte meeldauw.

Insectenzeep wordt gemaakt door kaliumhydroxide te verzepen met geïsoleerde vetzuurdelen van oliën zoals palm-, kokos-, olijf- of castorolie. Deze vetzuren drogen de cellen van het insect uit, wat leidt tot zijn dood.

Zoals de meeste bestrijdingsmiddelen kan insectenzeep gevaarlijk zijn voor zaailingen, nieuwe transplantaten en jonge planten. Bovendien kan het schade toebrengen aan door droogte getroffen planten.

Insectendodende zeepsprays moeten vroeg in de ochtend of laat in de avond worden aangebracht, wanneer de oplossing ervan niet snel verdampt. Vermijd het toepassen van zeep in de volle zon en bij hoge temperaturen/vochtigheid, omdat dit de planten kan stressen en de gevoeligheid voor sprays kan vergroten.

Neem Olie

Neem Olie is een effectieve oplossing om bruine aanslag te bestrijden vanwege de natuurlijke effectiviteit. Als niet-giftig bestrijdingsmiddel werkt het door de normale hersen- en hormoonfuncties van insecten te verstoren, wat leidt tot hun uiteindelijke ondergang.

Neemolie biedt ook het voordeel dat het geen schade toebrengt aan nuttige insecten of vogels, in tegenstelling tot veel synthetische bestrijdingsmiddelen. Het verstoort hun groei of ontwikkeling niet en is bij correct gebruik niet giftig voor bijen.

Neemolie kan veilig worden gemengd met water en zeep om een bladspray te maken die thuis of in je tuinwinkel kan worden gebruikt. Dit natuurlijke alternatief voor pesticiden biedt bescherming die zowel gezond als duurzaam is.

Je kunt de grond ook preventief hydrateren met neemolie, vooral om ziekten als echte meeldauw of roest te bestrijden die zich vaak vanuit de grond naar je planten verspreiden. Breng dit mengsel eens in de twee weken aan totdat de symptomen afnemen.

Wrijfalcohol

Wrijfalcohol is een efficiënte, veilige manier om bruine schildluizen op kamerplanten te elimineren. Het doet dit door hun wasachtige coating op te lossen en het hen onmogelijk te maken zich aan plantenbladeren te hechten.

Behandeling met wrijfalcohol lost het lichaam van het insect op, waardoor het snel sterft en natuurlijke oliën en voedingsstoffen achterblijven die het ongedierte op afstand houden. Hoewel meerdere toepassingen met een tussenpoos van drie dagen nodig zijn om de schubben volledig uit je planten te verwijderen, is het proces relatief eenvoudig en duurt het slechts enkele minuten.

Wrijfalcohol, beter bekend als 70% isopropylalcohol, is veilig voor thuisgebruik en kan worden gebruikt om verschillende schoonmaakmiddelen te maken. Bovendien is het een ideaal ontsmettingsmiddel voor huishoudelijk gereedschap zoals thermometers en scharen.

Warm water

Als je een paar schildluizen op je planten hebt, kan warm water een effectieve methode zijn om bruine aanslag te verwijderen. Gewoon wat warm water op een wattenstaafje deppen helpt om de insecten te verwijderen.

Deze methode is echter misschien niet ideaal voor zwaar geïnfecteerde planten. Het kan gevaarlijk zijn voor de plant en onherstelbare schade aan het bladweefsel veroorzaken.

Een andere mogelijke methode om bruine aanslag te verwijderen is het aanbrengen van tuinbouwolie op de aangetaste plant. Dit insecticide smoort elk aanwezig ongedierte en kan zowel in een tuinwinkel als online gekocht worden.

Tuinbouwolie op planten spuiten is een van de meest betrouwbare en efficiënte methoden om bruine dopluis te bestrijden, hoewel er meerdere toepassingen nodig kunnen zijn om dit probleem volledig uit te roeien, vanwege hoe snel deze insecten zich voortplanten en jaarlijks meerdere generaties ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven