Benzeen is een organische verbinding die vaak gebruikt wordt in industriële processen. Langdurige blootstelling aan benzeen kan leiden tot ernstige bloedproblemen, waaronder bloedarmoede en verminderde productie van rode bloedcellen.
Teerverwijdering is een essentiële stap bij de vergassing van biomassa. Teervorming kan het rendement aanzienlijk verminderen en de verdere toepassing beperken.
Temperatuur
Teer is een complex mengsel van polycyclische organische verbindingen dat moeilijk te verwijderen is door thermisch kraken. Het kan ernstige corrosie veroorzaken aan gasleidingen, reinigingsapparatuur en andere apparaten, omdat het condenseert en zich vermengt met water, vliegas en andere deeltjes – wat leidt tot blokkering van het systeem en operationele storingen.
De temperatuur bij het kraken van benzeen is cruciaal in het teerverwijderingsproces, omdat die van invloed is op de zuurstofconcentratie in het rooster, de oxidatiefunctie en het reducerende gasgehalte. Hoe hoger de verblijftijd, hoe lager deze waarden zullen zijn voor beide componenten.
In deze studie werd de invloed onderzocht van de temperatuur (650-900 degC), de hoogte van het gepakte bed (0-12 cm), de verblijftijd (1,2-1,9 s), de luchtbrandstofverhouding (0,2 en 0,3) en de samenstelling van de SPG op de benzeenomzetting in een gepakte bed reactor. Uit de resultaten bleek dat de temperatuur en de hoogte van het gepakte bed geen effect hadden op de benzeenomzetting, maar dat een verhoging van de luchtbrandstofverhouding de omzetting aanzienlijk verbeterde.
Hoeveelheid benzeen
Benzeen is een industriële chemische stof die op grote schaal wordt gebruikt voor de productie van kunststoffen, harsen, synthetische vezels, rubbersmeermiddelen, kleurstoffen, wasmiddelen en geneesmiddelen. Het komt ook voor in benzine als oplosmiddel in verf, lijm en schoonmaakmiddelen.
Buitenlucht bevat lage benzeenniveaus, meestal afkomstig van tabaksrook en uitlaatgassen van motorvoertuigen. In huis kunnen de niveaus hoger zijn door het gebruik van lijm, verf en meubelwas voor schoonmaakdoeleinden.
De Occupational Safety and Health Administration stelt grenzen aan de hoeveelheid benzeen die werknemers bij normale werkzaamheden mogen inademen. Op een gemiddelde werkdag mogen werknemers slechts 1 ppm (deel per miljoen) benzeen inademen, met een maximale blootstelling van 5 ppm over een periode van 15 minuten.
Studies hebben een verband gelegd tussen blootstelling aan benzeen en verschillende vormen van kanker, zoals leukemie. Bovendien kan deze chemische stof zenuwschade veroorzaken (neurotoxiciteit). Verder hebben studies het in verband gebracht met problemen met vrouwelijke voortplantingsorganen, zoals onregelmatige menstruatie en krimpende eierstokken.
Hoeveelheid vetzuren
Benzeen is een essentieel petrochemisch tussenproduct dat gebruikt wordt voor de productie van styreen (voor polymeren en kunststoffen), cumeen (voor harsen en kleefstoffen) en cyclohexaan (voor nylon). Kleinere hoeveelheden worden ook gebruikt in synthetische rubbers, gommen, smeermiddelen, kleurstoffen, wasmiddelen, geneesmiddelen, explosieven, pesticiden – om er maar een paar te noemen!
Blootstelling aan benzeen kan allerlei gezondheidseffecten veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken en hartritmestoornissen. In hoge concentraties kan het bij sommige mensen zelfs de dood tot gevolg hebben.
Milieutechnici hebben zich lang afgevraagd hoe koolteer het best verwijderd kan worden door destillatie, omdat de intense hitte die nodig is voor de productie polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) oplevert. Studies hebben zelfs aangetoond dat sommige PAK’s kanker kunnen veroorzaken.
Het is al lang bekend dat verschillende oplosmiddelen de opname van teer beïnvloeden. De invloed van vetzuren is echter nog niet volledig onderzocht.
Lengte van de vetzuurketen
Benzeen is een onverzadigd molecuul met zes koolstofatomen, te onderscheiden van het verzadigde alkaan hexaan met 14 waterstofatomen.
Benzeen heeft een ongewoon hoge graad van onverzadiging, maar blijft toch zeer stabiel door zijn resonantiestructuren met afwisselende dubbele bindingen.
De structuur van benzeen is uniek door de gedelokaliseerde elektronen verdeeld over alle zes koolstofatomen. Deze ordening, bekend als aromaticiteit, verklaart mede de stabiliteit van benzeen.
Vetzuren kunnen worden verdeeld in verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde groepen op basis van het aantal dubbele bindingen in hun keten. Onverzadigde vetzuren bevatten meer dubbele bindingen dan verzadigde vetzuren.
De ketenlengte van vetzuren speelt een belangrijke rol in hun eigenschappen en gedrag. Korte ketens verhogen de vloeibaarheid en het smeltpunt, terwijl lange ketens beide verlagen.